Talk to the people behind the exciting things we do at Bidwells.

Our people

loader
    Sorry, there were no results for your search. Please try again loader
      What we do/ Our Projects/ Bedfordshire Police HQ building

      A new HQ building for Bedfordshire police

      Bedfordshire Police HQ building

      Client
      Willmott Dixon

      Size
      1,600 sq m office space/22 cells

      Value
      £18m

      Related pages

      Bedfordshire Police’s existing HQ was not fit for purpose and the force had a need for a new HQ building to ensure the safety and security of the force’s officers and detainees.

      We were instructed to design, plan and build a new custody suite, office space and associated external works.  Using our local knowledge and excellent relationship with the local authority, we mediated on behalf of the client and resolved several issues to secure planning permission in a timely manner.

      Through our initial appraisal of the site we identified several factors that needed further assessment.  These included heritage impacts which our heritage team was able to assess and subsequently, through the provision of a Heritage Impact Assessment, support the development proposal.

      The highlight of the project was ensuring the local authority’s understanding of the bespoke nature of the host client’s project needs, namely the specific operational requirements of the police, particularly in respect to car parking and site management.  The development represents a state-of-the-art facility, allowing the police to have its investigation teams operating under one roof, which will translate into benefits around operational work and information sharing.

      Bedfordshire Police HQ 1.jpg

      The project’s success led to a strong working relationship with the landowner with further work being instructed on behalf of the Police and Crime Commissioner in respect to representations on their land interests toward the Local Plan Review and planning advice on how they continue to redevelop their headquarters.
      KEY CONTACT

      Get in touch with our team

      Share this case study