modern student accomodation

with unique public artwork

Work on a new modern 72 bed student accommodation facility has just completed with the crowning of a unique piece of public artwork on the outside of the new building at WYNG Gardens, Thompson’s Lane.

Trinity Hall has redeveloped its premises into a modern, four-storey building accommodating 72 en-suite student bedrooms, kitchen facilities, new basement and common rooms, and spacious rear garden area.

The new building is also available for use for conference events outside term time.

Redevelopment work began in November 2014 with the demolition of the former terraced houses and completed last month; the students moved in on November 5.

Approval by the Local Planning Authority, Cambridge City Council, in 2014, came with a requirement to provide a piece of Public Art within view from Thompson’s Lane.

A design competition was set up by Trinity Hall and artists across the UK and Europe were invited to submit proposals for the Public Art.

Newcastle based artist Cath Campbell, won the competition and created an intricately woven permanent timber sculptural installation.  The iconic artwork – Untitled (Trellis)-  is the latest large-scale architectural installation by the artist.

Cath Campbell is known for her interest in working with architectural forms and functional objects to transform and intervene with public space.  For WYNG Gardens she said, ‘she had created a flamboyant sculptural work from one of the timber trellis’.  The work begins as a functional structure to the ground floor, then twists, turns and knots around itself to create an intricate and baroque ribbon-like form that reaches up all four floors of the tower, ornamenting the new architecture.

The resulting artwork was crafted by the Whitewall Company, London and is made from steam bent oak reinforced with hidden stainless steel bars to retain the sculptural form of the wood.

Glen Sharp, Junior Bursar, said:

The new building will be an asset to the College, providing us with much-needed, up-to-date facilities as expected by students today and also allowing us to increase revenue generated through conferencing during the vacations.  A lot of consideration has been given to the design to ensure it remains sensitive to the nature of the buildings in the street.

The design team behind the project included: Balfour Beatty – Contractor, Freeland Rees Roberts - Architect, Hoare Lea LLP – M&E Services and Lighting Engineer, LSI Architects, Smith and Wallwork – Civil / Structural Engineer, Aecom – Cost Consultant and Beacon – Planning Consultant.

The design and construction stages took three and a half years and wereproject managed by Bidwells who also acted as the CDM Co-ordinator and Principal Designer Advisor.

John Pearson, Associate, Bidwells said:

We are delighted that this much-needed new student facility has completed. This was a complex project, which involved an extensive archaeological dig and innovative building techniques within the confines of a very restricted site area close to the City Centre.

The artwork is amazing to see in place and is a real point of interest for the building.

The WYNG Foundation part-funded the new building.

IMG 1032 00000003

IMG 1039 00000003

Help us find an exact match for your search. Do you mean?

    or close this panel to search again